Bara 4 av 10 vill köpa en begagnad mobil – Här är varför

Publicerat den 2 maj 2019

Varje år köper vi 4 miljoner mobiltelefoner – enbart i Sverige.
Av dessa hamnar 6 av 10 i byrålådan och återvinns aldrig korrekt.
Detta visar uppgifter som Svenska Naturskyddsföreningen tagit fram i en undersökning i av Kantar Sifo. Samma undersökning visar även på att endast 4 av 10 svenskar kan tänka sig att köpa en begagnad mobiltelefon i samband med tecknandet av ett mobilabonnemang.

Många köper ny mobil – helt i onödan

I snitt använder svensken sin mobiltelefon i maximalt 2 års tid innan den uppgraderas till en ny. I många fall så uppgraderar vi som konsumenter från vår gamla mobil även fast den gamla mobilen fungerar felfritt, för att en ny glänsande modell har släppts på marknaden. Detta leder till att stora naturresurser förbrukas och att mobilens fulla livslängd inte utnyttjas.
Om fler skulle köpa en begagnad mobiltelefon skulle vi som mobilanvändare kunna bidra till att spara naturresurser.

Hjälp naturen – köp begagnad mobil

Det många nämligen inte tänker på är det enorma kostnaderna som tillkommer för jordklotet vid skapandet av varje ny mobil. Hela 86 kg avfall är slutsumman när saker som metallrester räknas in i tillverkningsprocessen. Om inte trenden ändras finns risken att din gamla mobil “hamnar på villovägar, och landar på en soptipp i Afrika.” enligt Karin Kruse, projektledare för Handla miljövänligt på Naturskyddsföreningen i Göteborg.

Källa:
På uppdrag av Naturskyddsföreningen intervjuade Kantar Sifo i januari 2019 1000 st svenskar i åldrarna 18-79 år.